[...] samego przepisywal z ksiazki:) "Indeks glikemiczny, wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI) - klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa). Indeks glikemiczny jest definiowany jako średni, procentowy wzrost stężenia glukozy we krwi po [...]
[...] a ta spala się uwalniając energię niezbędną dla skurczu mięśni. Po zakończeniu wysiłku nadmiar glukozy ulega ponownie przemianie w glikogen. Toteż po skończonym wysiłku poziom cukru u osób chorych na cukrzycę, jak też i u zdrowych wyraźnie się zmniejsza. Jaki jest bilans glukozy zdrowej osoby, w czasie wysiłku dłuższego niż 15 minut? Jeśli [...]
[...] :-? Zaznaczam, że to tylko przewrotna figura retoryczna. Na swoim przykładzie, zauważyłem że ograniczenie ilości owoców z 1-2kg/d (serio!) do ~0.5kg/d poprawiło u mnie poziom cukru na czczo o wartość podobną jak w badaniu na filmie. Inna sprawa, ze nie ma cukrzycy typu drugiego (insulinoodponość jest dyskusyjna), a zmiana "owocowa" była [...]
[...] z zewnatrz powinno oszczędzic tą będącą w ustroju. Zwiększa odporność organizmu , super, ale nie w tym rzecz. Chodzi mi o to, że : Poprawa wartości oraz stabilizacja poziomu cukru we krwi. L-glutamina sprawia to za pomocą kilku mechanizmów. Kiedy poziom cukru jest niski, glutamina tłumi działanie insuliny, zapobiegając dalszemu jego [...]
[...] w zawodach trójboju. Miałem znakomite postępy i próbowałem się przez lata w różnych dyscyplinach jak trójbój, kulturystyka i arm-wrestling. Odnosiłem sukcesy na pewnym poziomie. Przykładowo zdobyłem tytuł Międzynarodowego Mistrza Niemiec Juniorów IFBB w 1999 roku. - Wykonujesz jakąś niezwykłą aktywność podczas codziennej rutyny? - Chodzę na [...]
[...] odżywczego do mózgu może spowodować poważne zaburzenia w pracy systemu nerwowego, w efekcie czego mogą pojawić się drgawki i utrata przytomności. Przy nadmiernym spadku poziomu cukru, organizm zaczyna bronić się poprzez wzmaganie wydzielania hormonów podwyższających poziom glukozy we krwi, takich jak : adrenalina, glukagon czy hormon [...]
[...] w mieśniach z pomocą "gór" mięsa, co pomagało im osiągnąć lepsze wyniki. Te praktyki prowadziły jednak często do problemów zdrowotnych, np. do podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Z biegiem lat coraz więcej badań i testów naukowych potwierdzało skuteczne działanie kreatyny. Wyniki przeprowadzanych testów pokazały, że dzięki [...]
[...] w przewodzie pokarmowym, przypisywane nie tylko witaminie K, występującej w surowcu w dość znacznej ilości, ale również flawonoidom i garbnikom. Pokrzywa zwiększa też poziom hemoglobiny i liczbę czerwonych krwinek, podobnie jak to się obserwuje po preparatach zawierających związki żelaza. Przetwory z liści pokrzywy pobudzają wydzielanie [...]
[...] czynny udział w pracy serca jak tez w aktywnym transporcie kwasów tłuszczowych, uwolnionych z tkanki tłuszczowej jak tez spożytych w posiłku. L- karnityna pomaga obniżyć poziom cholesterolu, oraz normalizuje przemiany kwasów tłuszczowych w ludzkiej wątrobie. L - arginina i l - ornityna - aminokwasy funkcyjne biorące czynny udział w [...]
[...] w mieśniach z pomocą "gór" mięsa, co pomagało im osiągnąć lepsze wyniki. Te praktyki prowadziły jednak często do problemów zdrowotnych, np. do podwyższonego poziomu kwasu moczowego. Z biegiem lat coraz więcej badań i testów naukowych potwierdzało skuteczne działanie kreatyny. Wyniki przeprowadzanych testów pokazały, że dzięki [...]
[...] jako alternatywne źródło energii, jeśli wyczerpiemy zasoby glikogenu (głównego źródła energii dla człowieka). Ponad to poprawiają zdolności umysłowe poprzez wpływanie na poziom serotoniny w mózgu. Dzienna porcja dla sportowca oczekującego wyraźnych efektów stosowania BCAA wacha sie w zależności od wagi, rodzaju wysiłku itp. od około 15 do 40g [...]
[...] prowadzić do prawdy. Miejcie na uwadze, że dr. Ellis nie jest kanapowym ekspertem – jest w niesamowitej formie. W wieku 55 lat waży 196 funtów (ok. 89kg), jego poziom tkanki tłuszczowej wynosi 5,5% i potrafi przejść 8 mil z 40funtową kamizelką-obciązeniem. Miałem okazję porozmawiać z nim o odżywianiu i suplementacji. MM: Pracujesz [...]
[...] Węglowodany dzielimy na proste i złożone: - węglowodany proste wchłaniają się bardzo szybko i charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym (gwałtownie podnoszą poziom cukru we krwi), - węglowodany złożone wchłaniają się powoli i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (w umiarkowany sposób zwiększają poziom cukru we krwi). [...]
[...] i warta uwagi jest insulina, ponieważ umożliwia magazynowanie i rozkład energii Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, lecz także białek i tłuszczów. Hormon ten, którego poziom znacząco wzrasta po spożyciu węglowodanów, ma zdolność silnego hamowania LPL(o którym niżej) w tkance mięśniowej, oraz uaktywniania go w obrębie komórek tłuszczowych, [...]
[...] z naszymi mięśniami poprzecznie prążkowanymi podczas intensywnego treningu. Przeprowadzono działania badające związek pomiędzy zachowaniem kilku zainfekowanych pacjentów, a poziomem glutaminy w ich mięśniach. Dostarczenie aminokwasu znacznie wsparło procesy metaboliczne, co poprawiło procesy regeneracji. W czym może ci być pomocna glutamina: - [...]
[...] to, że słabnie działanie lipolityczne insuliny. Ponieważ Johimbina nie dociera do trzustki w znacznych ilościach, jak miałoby to miejsce w przypadku podawania doustnego, poziom insuliny nie będzie aż tak wysoki dla danej ilości węglowodanów, ale będzie nadal podwyższony. Tym samym, idealne jest stosowanie podczas diet niskowęglowodanowych lub [...]
[...] ludzi nie możemy jej trawić. Wchodzi w skład ścian komórkowych u roślin. Spożycie węglowodanów wywołuje wydzielenie do krwi przez trzustkę insuliny - hormonu który reguluje poziom cukru we krwi. Insulina powoduje przemianę glukozy w glikogen (charakterystyczny dla zwierząt i grzybów polisacharyd, który jako tzw. materiał zapasowy jest [...]
[...] skład odżywki węglowodanowej powoduje, że uwalniają się one bardzo szybko powodując natychmiastowy napływ energii, a także stopniowo przez kilka godzin utrzymując wysoki poziom energii, bez pobudzania komórek tłuszczowych. Jest idealną odżywką energetyczną do zwiększenia energii i wytrzymałości. Wspaniale wspomaga wchłanianie i transport [...]
[...] to współczynnik podnoszenia cukru we krwii.. im jest wyższy tym cukier zawarty w węglowodanach zostaje szybciej uwolniony do krwiobiegu.. jeżeli zjadasz coś o wysokim ig to poziom cukru podnosi sie niemal natychmiastowo i jeżeli nie ma na niego zapotrzebowania to zostaje on odłożony.. natomiast z produktów o niskim ig cukier (energia) zostaje [...]
[...] kości (zapobiega ich odwapnianiu). Jagły dostarczają również dużych ilości witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi - o obecność tej kaszy w diecie powinny zatem zadbać osoby pracujące intensywnie umysłowo, np. maturzyści czy studenci przygotowujący się do [...]